Home

Monday, December 12, 2011

Fakta Ubi kentang ...


Book Review : Fakta Ubi Kentang
Jillian Powel, 1996, WayLand Pub.Limited, England




1.   Tanaman ke 4 paling byk ditanam di dunia selepas gandum, padi dan
      jagung.
2.   Terdapat beratus-ratus jenis tetapi hanya 15 jenis shj yg byk di tanam pd
      hari ini.
3.   Saiz paling besar sebesar limau bali dan paling kecil sekecil buah anggur.
4.   Pada 1870 an, negara Perancis yg pertama memperkenalkan french fries.
5.    Tergolong dlm kump tumbuhan nightshade yg dipanggil solanaceae,
       sama spt tomato terung dan tembakau.
6.    Dikategorikan kpd 2 jenis iaitu berlilin dan floury potatoes
7.    Jenis berlilin mengandungi byk air berbanding kanji dan tidak berubah
       bila dimasak, oleh yg demikian sesuai direbus, kukus & panggang.
8.    Jenis floury lebih kering & tinggi kandungan kanji. Oleh yg demikian
       sesuai digoreng, lecek dan bakar.
9.    Cara nak kenal pasti jenisnya, rendam dlm air garam, jika terapung adalah
       jenis berlilin & sebaliknya.
10.  Tumbuh melalui tunas yg terdpt pd kulitnya. Dari tunas
       akan tumbuh pucuk. Pucuk membekalkan karbohidrat sbg
       makanannya sendiri. Bila karbohidrat habis, barulah ia akan
       membuat makanannya sendiri melalui akar yg menyerap air
      dari tanah.
11.  Ubi yg ditanam mesti ditutup dgn tanah sepenuhnya bg mengelakkan ia
       menjadi hijau dan pahit bila terdedah kpd cahaya matahari. Jangan makan
       ubi kentang yg bertompok hijau kerana ia mengandungi solanine yg pahit
       dan berkemungkinan beracun.
12.  Ubi yg tumbuh di permukaan tanah ini adalah beracun.
       Walaubagaimanapun ia akan menghasilkan bunga yg menjadi agen
       pembiakan oleh serangga.
13.  Setiap tumbuhan ubi kentang boleh menghasilkan sehingga 20 biji kentang
       dlm satu pokok.
14.  Lebih kurang 12 minggu, ubi kentang sudah boleh dituai.Cara tuai
       menggunakan mesin dgn menggoyangkan pokoknya seterusnya ubi
       kentang akan tercabut dan dikutip
15.  Kaya dgn karbohidrat. Tubuh manusia akan memecahkan karbohidrat
       kpd glukosa utk menghasikan tenaga. 100gm ubi kentang membekalkan
       jum. tenaga yg sama dgn 40gm roti.
16.  Vitamin & mineral terdapat betul-betul di bawah kulit ubi kentang, oleh
       yg demikian adalah baik memakan ubi kentang tanpa dibuang kulitnya.
17.  Kaya juga dgn vitamin C, di mana ia mampu membekalkan setengah dpd
       keperluan Vitamin C tubuh manusia. Vitamin ini akan hilang sekiranya ia
       direbus. Oleh yg demikian cara kukus adalah lebih baik.
18.  Tempat penyimpanan yang sesuai ialah separuh gelap, sejuk dan kering
       bagi mengelakkan ia bercambah.
19.  Pelbagai jenis hidangan boleh dibuat dari ubi kentang, antaranya :
  
Potato croquettes ... cara rebus, lecek, lumur telur dan bread crumb ... goreng link



potato rosti .... makanan kek ubi Switzerland... ubi kentang parut dicampur dlm  doh, pastri atau skon



Potato soup link



Potato bubble & squeak cake ... masakan tradisional org British, dilecek dgn campuran sayur-sayuran.
sugar-browned potato....hidangan tradisional perayaan Krismas terutama di Scandinavia
 Duchess potato ... masakan Perancis




Laktes,... makanan masyarakat Yahudi.... kentang diparut, dimasak dgn telur tepung & gula     
Dauphinoise Potato ... masakan Perancis.... kentang dihiris nipis, bakar dlm ketuhar bersama susu atau krim, bawang putih dan thyme
  Boulangere... masakan Perancis... hirisan kentang dibakar bersama bawang
hash browns.... popular di US (juga ada di Mc Donald)


No comments:

Post a Comment