Home

Thursday, September 6, 2012

Pasta Fusilli

Pasta....hmm favourite  ... ada macam2 rupa bentuk. Antaranya Farfalle, Conchiglie, Penne, Lasagna, Fettucinni, Fusilli dan byk lagi... yang sangat biasa ialah spaghetii dan macaroni. Asalnya makanan orang Itali link .... Kini kebanyakkannya telah diubah suai menikut kreativiti dan citarasa masing-masing



Conchiglie link dan Farfalle link


 
 Fusilli link dan  Penne link

 

Lasagna link  dan Macaroni link


 
 Spaghetii link dan Fettuccini link

 

Fried Fusilli... rasa  Oya Rahman  masak di pagi sambutan merdeka, terus terpikat...Balik rumah terus cari bahan dan buat ....sangat simple ...dah di melayukan ... so rasanya mcm mi cuma ada bau daun parsley dan capsicum ...itu yg ada kelainan sikit. Tq Oya Rahman
 
 
 
Bahan -bahan penyediaan : bawang putih (cincang), bawang besar, carrot, capsicum, mushroom (dadu), sosej  (hiris & goreng separa), cili (blend), daging cincang, fusilli (rebus sampai lembut dan kembang -- tos dan gaulkan dgn sikit minyak sebaiknya minyak zaitun)

Cara :
  • Panaskan sikit minyak, tumis bawang dan cili, masukkan daging cincang
  • Masukkan sos tomato dan sos cili, tambah air sikit kalau kering, garam dan sikit gula
  • Masukkan semua bahan sosej, carrot dan cendawan
  • Masukkan fusilli last sekali masukkan capsicum, telur, dan taburkan sikit  parsley
  • Gaul sekata..Ok Siap

No comments:

Post a Comment