Home

Friday, October 26, 2012

Mari Mengenal Ikan - Jeram

Sabtu,  datang sekolah awal pagi ...siapkan kerja dengan Fad & Uja. Balik rumah pukul 2.00pm ... tak masak ... penat ...  kesian orang yang kat rumah dan rumah sekali  ... terabai. Nasib baiklaa 2 beranak jer kalau ada 3 atau 4 orang lagi ... tak tau laa apa jadi...
 terapi  ... dgn melihat ikan & pantai serta menikmati hidangan tengahari jam 3 ptg  di Aroma Ikan Bakar, Jeram...dapat juga merehatkan sekejap fizikal & minda setelah mengharungi minggu - minggu yang sangat busy dan meletihkan.





pilih ikan...ikan terpilih saje nampaknya dalam bekas tu...segaaar




ikan bawal putih (White Pomfret).... . senang nak kenal, bentuk leper lain dari ikan lain....sesuai untuk ibu2 dalam pantang lebih sesuai lagi dijadikan hidangan di meja pengantin




ikan jenahak.... kategori ikan kurang lemak, kandungan protin lebih tinggi ...link sedap digoreng atau stim...isinya tebal dan putih



ikan terubuk... terubuk masin terkenal di Sarawak... telurnya pula berharga ratusan ringgit sekilo link




ikan senangin



ikan gerut-gerut, nama lainnya ialah ompak, serkut, selukut, kepala besar, kepala batu (Javelin grunter, yellow-finned javelin fish, lined silver grunter).  
Kenapa namanya gerut2... berdasarkan cerita ketika dinaikkan ke darat ikan ini akan berbunyi geruuut’ atau ‘keruuut’  kerana tabiatnya menggerit gigi-giginya yang berada di dasar tekak. link



ikan Kerapu Pinang (Spotted Grouper)...Ada banyak kerapu di perairaan negara kita antaranya kerapu belang, kerapu botol, kerapu harimau, kerapu kertang, kerapu tikus dan banyak lagi link .... ikan kurang lemak dan tinggi omega 3.. Kepentingan omega tinggi mengelakkan risiko serangan jantung dan alzheimer




udang dan ketam segar



sotong...sotong bakar ....ni paling sedap






siakap ... siakap stim...juga kategori ikan kurang lemak
Jenis ikan yang agak degil dan di sini ada tips menangkap siakap link




kailan ikan masin...... kerang bakar
Kerang mengandungi banyak zink. Setiap 100mg kerang mengandungi 14.3mg zink, berbanding daging merah, setiap 100mg daging hanya terdapat 6.4mg zink shj. Kerang juga merupakan sumber asid lemak omega 3  & mengandungi lemak tepu yang rendah... link  makanan yang sesuai sebagai penambah darah tapi awas dgn masalah pencemaran kini yang menyebabkan hidupan ini semakin tercemar.


No comments:

Post a Comment