Home

Saturday, December 8, 2012

Bubur Daging

lunch  simple dengan bubur sahaja .... kurang kalori ... tetap mengenyangkan. 
 
Bahan dan cara
1 cawan beras
(basuh dimasak dengan anggaran 6 cawan air ikut kesesuaian kepekatan bubur)
Daging anggaran 1/4 kilo
(rebus sekejap, air rebusan masukkan dalam periuk masak bubur)
 
3 bj bawang merah, 2 bj bawang putih, sedikit halia
(hiris, tumis dan masukkan ke dlm periuk masak bubur)
 
Daging rebus blend kasar 
1 sk serbuk sup - bancuh sedikit air hingga larut
1 btg kecil carrot - potong dadu
(semua dimasukkan dlm periuk masak bubur)
1/4 cawan santan
garam
sedikit gula - utk imbang rasa bukan nk manis
kacau hingga masak
Hias dengan bawang goreng, ikan bilis goreng dan daun sup
 
 
 


No comments:

Post a Comment