Home

Tuesday, March 15, 2011

Maccheroni al forno

.... asal Itali ...Bahasa Melayu dikenali dengan nama biasa ....Makaroni Bakar
X pernah wat pun sebelum ni ...saje nak kelainan masakan untuk Sofi . Dia ada camping hari tu... walaupun katanya makanan disediakan... .Aku ni jenis cepat rasa sentimental .... lebih2 lagi dia tak balik 1 malam ... tu yang masakkan jugak dan bawa ke sekolahnya, ... makan ngan Jibril, best friend dia ..... sekarang ni asyik mintak dimasakkan lagi....

Makaroni Bakar
250 gm makaroni / 1/2 paket
- rebus hingga lembut. Anggaran 15-20 minit. Masukkan sedikit minyak zaiton (supaya tidak melekat)
1/2 plastik daging cincang (cap RamLy burger)
1/2 tin kecil tomato puri
1/2 tin cendawan butang - potong kecil2
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
Capsicum (jika suka)
daun parsley (dried - dalam botol)
1 cheddar cheese (bentuk block)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (kalau nak pedas boleh tambah)
sedikit garam
1 biji telur & sedikit susu segar (kacau rata)

Sos putih
Susu segar
2 sudu makan tepung gandum
cheddar cheese


Cara buat sos putih:
1.  Masak susu segar (preheat - jgn sampai menggelegak)
2.  Masukkan tepung gandum sedikit2 - sampai agak likat macam nak buat lempeng).
3.  Parutkan sedikit cheddar cheese di atasnya - kacau sampai rata

Cara masak :
1.  Tumis bawang besar, bawang putih
2.  Masukkan daging cincang, cendawan butang, tomato puri dan makaroni
3.  Taburkan parsley, serbuk lada hitam dan garam secukupnya. Kacau rata

Penyediaan sebelum bakar :
1. Sediakan tin pembakar. Masukkan makaroni yang dahdimasak. Tekan bagi padat.
2. Tuang sos putih di atasnya. Ratakan
3. Tuang telur dan susu yang dah di kacau rata.
4. Parutkan cheddar cheese di atasnya sehingga menutupi semuanya. Akhir sekali tabur
    daun parsley
5. Bakar 175 C / sehingga bahagian atas keperangan. Anggaran 30-35 minit.

No comments:

Post a Comment