Home

Monday, March 14, 2011

Madeleine..(KBSM, Fajar Bakti)

...Kek Madeleine ...nostalgia sungguh ...Pertama kali buat masa belajar SRT Ting.2 di SMMB, JB, (1984). Masa tu kek ni kira yang paling sedapppp pernah ku makan ... Kesedapannya hingga kini masih teringat2. Kebetulan  terjumpa resepi ni (sebelum KBSM wujud) ....apalagi balik sekolah semangat berkobar2 beli bahan & terus buat ... Alhamdulillah... menjadi.. Walaupun saiznya ada tinggi rendah .... Masa panas2 rasanya macam muffin Kenny Rogers (anak aku cakap lah....wa ka kaaa....)
Asal usul kek tradisional ni dari utara Perancis. Dipanggil juga dengan nama Petite Madeleine. Bentuk asal macam gambar di bawah http://en.wikipedia.org/wiki/File:Madeleines_de_Commercy.jpg
 
File:Madeleines de Commercy.jpg
 Madeleine
90 gm tepung gandum & 1/4 camca teh baking powder -  ayak bersama
60 gm butter
60 gm gula halus
1 biji telur - dipukul
1/2 camca teh esen vanila
Hiasan
jem respberry / strawberry
kelapa kering (siap guna)
ceri
paper cup
Cara
1.  Griskan acuan dgn sedikit butter, panaskan dalam oven (preheat). Suhu 170 darjah C.
2.  Pukul butter dan gula - sampai kembang (guna mesin)
3.  Masukkan telur pukul lagi
4.  Masukkan esen vanila - Kacau rata
5.  Masukkan tepung - kaupkan
6.  Masukkan dalam acuan. Bakar anggaran 20 - 25 minit
7.  Hiasan : Sapukan jem (yg dipanaskan cara double boiler) dan taburkan kelapa kering
    (jika suka).
8.  Akhir sekali letak dalam paper cup

No comments:

Post a Comment