Home

Monday, August 15, 2011

Gulai udang kecik...

selain makan dgn nasi putih, gulai ni juga untuk nasi tumpang...
hmmm my favourite ... Sepatutnya guna udang besar tapi ni jer yg ada ...
balun jer laaa




Susah nak cari rempah udang, ketam ni...Cik Na, yg perkenalkan.
Sebelum ni X pernah kisah ... sebab selalunya beli kari daging atau ayam,
... tapi bila satu hari ,dia masakkan ... hmmm .. sedappp rupanya.

Resepi Gulai Udang
Bahan :
1 kilo udang (sebaiknya saiz besar)
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 btg serai - diketuk
3 sudu cili kisar
2 paket kari udang (bancuh dgn sikit air dulu)
1 kotak santan (campur air ikut kepekatan)
sedikit air asam jawa, gula & garam secukupnya

Cara:
1.  Semua bawang, halia & lengkuas di tumbuk
     (aku ni agak konservatif sikit so X blend)
2.  Tumis bahan tumbuk & cili kisar hingga naik bau
3.  Masukkan serai yg dah diketuk, rempah kari udang anggaran 5 min.
4.  Masukkan santan cair agak menggelegak masukkan udang
5.  Hampir masak masukkan air asam jawa, garam & gula secukupnya
6.  Masukkan santan pekat.Masak sampai menggelegak
    (Peringatan : api perlahan supaya santan tidak pecah)

No comments:

Post a Comment