Home

Wednesday, May 15, 2013

Pulut Panggang Panjang

hahhh.. akhirnya jadi jugak pulut panggang ni.. aku rasa tak dibuat orang buat pulut panggang panjang mcm ni.. request dari Sofi...biasalaah ibu mana yang sanggup tidak penuhi keinginan anaknya.. malas macam mana pun.. kena kuatkan semangat jugak. Dapat siapkan 5 ketul saiz ini.. nak makan kena buka semua daun dan potong-potong bagi pendek..he he he  kalau tak terlentuk-lentuklaaah dia kiri kanan depan belakang.

sekejap jer habis... tengok anak makan... seronok dan dia tak kisah pun rupa kejadiannya .. serunding pulut ni lain sikit sbb resepi warisan dari my mom... rasa pun sebijik sama

Bahan :
1 1/2 biji kelapa parut muda dan putih shj (supaya tak rasa kesat kelapa)
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 sb udang kering - rendam dulu dgn air panas
7 tangkai cili kering - rendam dulu dgn air panas supaya lembut
3 btg serai - 2 darinya dihiris halus, 1diketuk
3 tangkai cili padi ( ditambah sbb nk rasa agak pedas)
1 inci kunyit hidup
sedikit jintan manis dan ketumbar - goreng tanpa minyak & tumbuk halus
gula dan garam
1 sk asam jawa - bancuh dgn sedikit air

Cara:
  1. 3 sb minyak masak (kalau minyak sikit, serunding akan jadi kering & kurang sedap)
  2. Satukan semua bahan kecuali kelapa, gula garam dan asam. Kisar halus
  3. Tumis bahan, masukkan air asam jawa, dan kelapa parut
  4. Masukkan gula dan garam mengikut rasa. Gaul sampai masak. 

No comments:

Post a Comment