Home

Tuesday, October 15, 2013

Juadah Pagi Raya Idul Adha

Cuti cuma sehari.. tak balik kampung, jadi kena masak-masak sikit... kalau tak masak macam mana ehh.. mesti Sofi & abah Sofi sedih.. tak rasa macam raya.


Masak Nasi Pilaf Daging Jamaica resepi Chef Wan, tq .Resepi link . Request dari Sofi dan gulai telur.




... dan juadah penghias meja ... brownies cheese kek order dari fyza link, baby mac cookies dari arah link dan anggur dari kedai buah.

Asam Laksa Ah Cheng

asal dari Alor Star, Kedah ... sedappp dan yang penting ada HALAL Jakim. Infol link

pertama kali try di kiosk AEON Bukit Raja ... dan ini di e Curve, Mutiara Damansara.

KUD 2013

Karnival Usahawan Desa di Putrajaya.. kebanyakkan produk desa yang biasa2 sahaja dijual.. X ada kelainan.. tempat pun agak kurang selesa .. panas. Sepatutnya karnival ini dibuat macam MAHA ataupun Hub HALAL untuk keselesaan pengunjung dan peniaga itu sendiri. Sedikit perkongsian beberapa produk yang ada:



kaedah penetasan telur puyuh menggunakan inkubator.. mesin menggantikan ibu mengeramkan telurnya




kelainan dadih ini ialah mengandungi kolagen rumpai laut




sarang burung walit yang telah dibersihkan untuk dijadikan minuman




produk kraftangan orang asli

MiExpo 2013

Hari terakhir Expo Inovasi Malaysia 2013 di UPM, banyak booth dah tutup .. aku cuma sempat perhati dan bersoal jawab dgn beberapa booth sahaja...  Agak menarik juga, design peringkat sekolah menengah tinggi ini dan yang lainnya.





Fold Rostrum..  dari SMT TARP, Pulau Pinang, ... portable,  lebih sesuai untuk indoor.



G-TPB (batu penurap teknologi hijau) dari Kolej Vokasional Slim River... dari sisa buangan kelapa sawit,  pengganti pavement interlocking paver yang biasa, lebih ringan, kos rendah, tahan, telah diuji . link.
Sepatutnya dikomersialkan untuk orang perempuan yang terlibat dgn kerja2 construction yang kecil2



Rekacipta drawing board dlm masa sama sebagai tempat simpan alatan lukisan teknik



Pokok Melaka menjadi trademark negeri Melaka... macam ni rupa buah melaka original, .. kaya dengan vitamin C..  rasa macam air gula melaka bila dibuat jus.  Info : Link



PISKIPONIK,  kaedah gabungan pelihara ikan dan tanam sayur serentak. Air sisa kumbahan menjadi baja kepada sayuran. Bagaimana caranya? link

Tuesday, September 24, 2013

Cengkodok Pisang (new version)

cengkodok ni versi moden sebab letak soda bikarbonat, baking powder dan susu tepung .. TQ kakbesah dan resepi  ... husben kata " hmm sedappp nyer". .. maknanya memang betul-betul sedaplah ... sebabnya dia memang seorang yang telusss. ... selalunya dia akan cakap "hmm bolehlah"...

 versi dulu - dulu sedap juga, original.. beza dengan yang ini.. tidak serap minyak


pisang berangan.. bahan utama

Ada lagi resepi cengkodok pisang lembut yang tidak kurang sedapnya, rujuk sini . Tq Mama tuan punya blog.

Monday, September 16, 2013

Nasi Kukus Ayam Berempah .. Sedap Sengoti

Nasi Kukus Ilham, .. ayam goreng berempah, gulai darat dan sambal ikan bilis  .. recommended.


Nasi Kukus Ilham, konsep layan diri, servis yang sangat mudah dan ringkas .. hanya guna kertas coklat beralaskan daun pisang.. samada nak makan atau bungkus sama saje, order air .. ambil sendiri , bayar, duduk baca Bismillah.. dan makan. Seterusnya rujuk sini.

Walau bagaimanapun, alangkah baiknya kalau pekerja restoran ini terdiri dari warga tempatan berbanding hampir kebanyakkannya warga Indon. Imej dan kualiti mesti dijaga juga bukan hanya keuntungan semata.



Lokasi : Jalan PJU 7/16, Mutiara Damansara, P.Jaya.. berhadapan Surau Mutiara Damansara.

Mee Rebus

Mee Rebus Hj Wahid ..  memang popular kat JB.. Mee rebus Johor, kuahnya pekat ada tepung yang digoreng garing macam keropok ... sangat berbeza dengan tempat lain .. Sekarang dah ada di Putrajaya dan Sri Hartamas. Masa aku muda2 dulu, bila teringin,  mesti cari di Plaza Kotaraya, JB .. sekarang dah ada banyak cawangan .. rasanya masih sedap tapi  .. macam kurang kick pulak berbanding dulu2 ... entahhh lah agaknya sebab air tangan arwah Hj Wahid masa dulu beza dengan generasinya yang ambil alih.


Mee Rebus Haji Wahid, Precinct 9, Putrajaya




Mee rebus Mastan Ghani,  famous di Teluk Intan.. sedap juga tapi mengikut citarasa aku, Mee Rebus Haji Wahid masih belum ada tandingannya. Tapi kalau Rojak mee, .. di sinilah (Mastan Ghani) yang terbaik

Ais krim di Ice Room

... mencari - cari di kota Damansara.. rupanya dah tutup kedai. Akhirnya ke Jalan Prima SG1, Prima Sri Gombak sebab nak juga rasa ais krim di Ice Room.  Dekorasi kedai tema hijau, kemas dan selesa.. selain pelbagai jenis aiskrim sebagai menu utama , ada juga hidangan lain .. timur dan barat


ais krim durian ... sedapp, recommended


 Chocolate Snow Ice ... hmm .. not bad

Myriad of colour in Hari Raya

Suasana hari raya idul fitri tahun ni sama macam tahun-tahun sebelumnya ... yang beza sedikit ialah jenis kuih raya .. so tempting 


Kuih tradisional.. kuih goyang atau kuih bunga ros yang diberi nafas baru 



Candy kelapa.. kuih lama yang masih dihidangkan waktu raya di beberapa tempat di Johor dan Melaka 



 pelbagai warna dan jenis kek lapis.. daya penarik meja hidangan

Batu Seremban

Cantikkk  tak .. tetiba shj terjebak dgn permainan budak-budak ni... Segalanya bermula bila kena handle permainan batu seremban sempena Karnival Sivik 2013, SMKRP Klang

Cari online jumpa blog Umiecah.. order di JB dan tak lama lepas tu  dapat.. puas hati dgn jahitannya kemas tetapi saiz yang dibuat agak terbesar.. jadi aku jahit semula guna kain baru ikut saiz tangan budak- budak form 1 & form 2 yang jari dan tangannya comel2.



Langkah menjahit batu seremban bermula ...  gunting kain, jahit kelongsong guna mesin, masukkan batu akuarium yang bersaiz paling kecil dan akhir sekali jahit insang pari. .. tak boleh isi batu penuh-penuh nanti keras dan tak sedap dipegang. Orang dulu-dulu biasanya guna kacang hijau tapi.. tak baik tau makanan dilambung - lambung dan lagi kacang hijau bila dah lama akan keluar bubuk.









.. akhirnya dapat 35 set (175 biji) batu seremban yang cute & colourful




peserta pertandingan  .. semuanya comel-comel dan kanan sekali adalah johan pertandingan batu seremban sesi petang ..  tahniah


ini adalah peserta2 yang kecewa .. tak apa, tahun depan ada lagi




Terima kasih .. guru-guru yang sama-sama menjayakan aktiviti ini sehingga ianya dapat berjalan dengan lancar dan terkawal.., Pn Kamsiah Hamzah, yang agak cerewet dengan peraturan.. tak boleh macam tu , tak boleh macam ni.., Pn  Noor Fadhilah Senin, Pn Anida Md Jelani, Pn Nor Zarina Abd Radzak.. dan 2 lagi pemerhati suka-suka Cik Nur Hamizah Aziz & Ustaz Sabri. 

Sunday, July 7, 2013

Aktiviti 5 : Kelab ERT (Petang) SMKRP Klang

Aktiviti terakhir Kelab ERT (Sesi Petang) 2013 sebelum tutup buku persatuan. Alhamdulilah semuanya dapat dilaksanakan mengikut apa yang dirancang dengan kerjasama ahli persatuan yang dipilih Nurin, Nabilah, Syazwani Shahida dan Saqina. Terima kasih juga untuk Anida Mohd Jelani yang sama2 menjayakan aktiviti terakhir ini  iaitu "Khidmat masyarakat kepada pelajar Baitul Hasanah"

2 sajian ini dipilih semata-mata untuk menggembirakan hati pelajar yang menerima...Tiada apa yang dapat disumbangkan oleh kami, diharap kecomelan apam ladybird & bee serta keranggupan sosej roll dapat memenuhi selera semua.

Apam ini ditempah khas dari Madihaa. TQ , semua suka dengan hasil air tangan Madiha. InshaAllah lain kali nak order lagi..


Sosej roll, hasil air tangan ahli kelab dan guru .. makan 1 memang kenyang.. pandai budak2 ni buat memang  perfect..

Kelab ERT .. fun learning activity


Terima kasih semua.. tahun depan join kelab ERT lagi ok

Sunday, June 23, 2013

Sosej Roll

antara hidangan breakfast yang paling cepat dan senang  disediakan

Kesedapannya bergantung pada sosej yang digunakan... setakat ni dah guna 3 jenis sosej  .. dan yang paling sedap ialah cap nutriplus.. cheese chicken frank ... Tak payah gulung dengan sliced cheese.. dah memang rasa cheezy & yummyyy

Cara membuatnya :
1. Rebus sosej pada air menggeleggak -  dah masak, angkat dan toskan
2. Lenyek roti - sampai nipis sebab bila nipis dia tidak menyerap minyak (guna pelenyek doh karipap)
3. Gulung sosej pada roti, gamkan guna telur dan lumur sekali semuanya dengan telur
4. Golekkan pada bread crumb... berdasarkan pengalaman (setakat ni bread crumb kat kedai Bagus Bakery lebih ranggup berbanding dengan bread crumb lain)
5. Goreng sekejap, belah 2 dan hidang... hmmm senang jer

Chawan, Bangsar

dah banyak tahun nampak Restoran Chawan... tapi mcm rasa was2 nak makan sebab rasanya dulu bekas Restoran Devi, non Muslim... so mana tau Restoran Chawan ni kesinambungan dari Restoran Devi...tapi akhirnya tak tahan godaan .. banyak blog makan2 cerita pasal Chawan ni... try google, akhirnya confirm tiada was2 ia dimiliki oleh Ahmad Farid Yahya. Info seterusnya link.

Lokasi sangat mudah corner lot, Jalan Telawi 3, berhadapan dgn main entrance Bangsar Village 1 ... interior design yang cantik dan tempat agak selesa...tak dapat nak ambil gambar dalam restoran sebab segan, ramai orang.. cuma dapat ambil gambar makanan jer. Semua makanan yang di order sedap2 dan kuantiti agak banyak, berbaloi dengan harganya.


biskut tawar atau biskut kering Khong Guan tu yang paling best... sedap dan sangat nostalgia... kalaulah aku ni bukan jenis pemalu ... rasanya dah mintak sepinggan

Kat sini ada berjenis2 kopi .. malaysian made..sebelah kiri Kopi Kemaman dan kanan Kopi Kota Bharu. Kopi Kota Bharu tu semestinya kepunyaan my hubby.. orang Kota Bharu laa katakan..tak nak kopi lain, nak tempat dia jugak, hmm semangat kenegerian yang masih tebal....pada aku, biarlaaah..tak salah pun kalau kita ada sifat jati diri yang kuat....Rasanya berbeza ker? Entahhh.. aku bukan peminum tegar kopi jadi aku tak tau nak bezakan rasanya.



senarai kopi yang ada di Chawan...14 jenis + 1 lagi kopi Kluang tak ada dalam senarai



Nasi putih set... ayam masak lemak cili api



ini bukan nasi tapi pulut kuning dengan rendang daging .. ni aku punya ..  lunch makan pulut ..  lebih Siam dari orang Siam



Laksa Asam... nampak cair jer kann.. tapi sebab belum gaul sekata... dah sekata rasa ok dan  puas hati



... dan ini dessert bubur pulut hitam... hmmm mild

Monday, June 17, 2013

Butter Prawn

highly recommended ... butter prawn di Restoran Mohd Chan Abdullah, Seksyen 15 Shah Alam, berhadapan Perodua Service .. kesedapannya ialah pada gumpalan butter dan telur yang berserabut di atas udang .. tempat makan pun agak selesa.. tak perlu beratur panjang atau tunggu lama ... service cepat dan pendek kata semua ok lah

butter prawn dimakan bersama nasi goreng cina ... 2 benda ni pun dah memadai ...hmmm memang superb

Tenggiri Torpedo Laut

suka ikan tenggiri.. isi putih dan lembut... mak kata, ikan tengigiri yang bersaiz kecil isinya lebih lembut dari yang bersaiz besar....Saiz besar isinya agak pejal.  Tenggiri jenis ikan migrasi setiap tahun... Banyak terdapat di perairan negara kita disebabkan banyaknya spesis ikan yang menjadi makanannya seperti kembong, bilis, selar dan sotong. Kaki pancing menggelarnya dengan nama Torpedo Laut kerana cabaran yang dihadapi semasa menangkapnya. Info Tenggiri link

Tenggiri masak kicap.. resepi mak... rasanya lain sikit dari masak kicap biasa, agak pedas sebab letak lada putih, cili padi dan rempah tumis... Favourite aku masa kecik dan sekarang menurun pulak ke Sofi... 2 hari berturut2 mintak masak lauk yang sama



Kari ikan tenggiri, hari berikutnya


Tenggiri Masak Kicap

Bahan :
4 potong ikan tenggiri - lumur garam dan kunyit sikit goreng separa masak dan tepikan
sedikit lada putih - tumbuk halus
4 biji bawang putih, 7 biji bawang merah, setengah inci halia - ditumbuk
1 labu bawang besar - dihiris
2 sb sos tomato (nak bagi kuahnya sedikit pekat)
3-4 tangkai lada padi - di ketuk (ikut nak rasa pedas) -  jgn byk sgt lada putih kena dgn cili padi memang pedas
sediakan 2 btg kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 buah pelaga dan 3 bunga cengkih
kicap manis - ikut wana kehitaman yang dikehendaki
garam dan gula - ikut rasa sendiri

Cara :
  1. Tumis bahan tumbuh ( lada putih, bawang merah, putih dan halia)
  2. Masukkan cili padi dan semua rempah tumis
  3. Dah naik bau masukkan bawang besar - sampai agak layu
  4. Tuangkan kicap manis (pakai kipas udang), perasakan dengan garam, gula dan sos tomato
  5. Masukkan ikan yg dah digoreng tadi .. masak sehingga masak 

Friday, May 31, 2013

Hutan Lipur Sungai Sedim, Kulim

... ada juga orang panggil tempat ni Hutan Lipur Air Deras Sungai Sedim.. hakikatnya memang tepat, sebab air sungai yang mengalir di sini sangat deras berbanding beberapa tempat lain seperti Sungai Congkak, Sungai Tekala, Sungai Tua mahupun sungai di Janda Baik. .. oleh itu memang sesuailah dikatakan jeram terbaik untuk aktivti rafting.

Selain sangat deras, air terjun yang mengalir ke sungai ini sangat jernih, sangat sejuk dan belum tercemar. memang sangat  berbeza dengan tempat rekreasi lain. Apa pun sedikit nasihat aku ialah utamakan kebersihan diri, makan, minum dan segala-galanya sebab rekreasi sungai macam ni berisiko terdedah kepada "kencing tikus" dan "kepala air"

... mengikut salah seorang pengunjung regular Sedim RainForest Resort, jangan mandi waktu hujan dan bila nampak air mula keruh,  cepat naik, sebab itu tandanya hujan di bahagian ulu sungai yang boleh menyebabkan kapasiti air yang banyak  iaitu "kepala air" yang sangat digeruni dan boleh menyebabkan mati hanyut. Moralnya ialah bapa-bapa atau suami-suami mandi sikit - sikit jer . ... jadilah pengawal yang baik kepada anak-anak dan isteri yang suka main air.

pengalaman aku sendiri ... masa mandi kena berpaut pada batu atau "abang  guard" kena pegang sebab kalau tak hampir tergolek-golek dibawa air deras.. walau macam mana pun Sungai Sedim memang tempat rekreasi alam terbaik kerana keistimewaannya tersendiri,  banyak pilihan aktiviti dan agak privacy

Kaunter pendaftaran di Sedim RainForest Resort, milik Jab Perhutanan Negeri ... terima layanan yang sangat baik dari pengurus, En Jasman dan staff ... pengunjung2  lain pun sangat  friendly,  terima kasih.



sampai di sini lebih kurang jam 5 pm, terus mandi sungai...lepas maghrib dinner nasi goreng telur mata, ayam goreng dan kopi O panas... bestnya ... makan bertemankan bunyi deruan air, cengkerik, unggas dan kelawar.. tapi jangan risau tempat ni bersih ...kelawar cuma berterbangan dan hinggap di pokok makan buah ... tidak ada sikit pun gangguan yang tidak menyenangkan.

main carrom lepas makan ... agak boring sebab tak ada TV kat bilik walau bukan nak tengok sangat pun at least sebagai ubat melelapkan mata.  TV dan skrin besar cuma disediakan di kafe dan kaunter,..yalaah tak kan dalam hutan tengok TV , tak sesuai betul ... lain kali kena buat aktiviti indoor game sebab nak melayan mata yang susah nak lelap, tempat baru memang susah nak tidur... apa aku buat??? apa lagi baca majalah dari cover depan sampai belakang... tak ada satu ayat pun yang tertinggal, iklan pun aku baca ... akhirnya jam 4 a.m baru lah boleh terlelap.

view waktu malam... kawasan chalet diterangi dengan lampu jalan ... yang gelap sikit tu chalet tempat aku bermalam..  


sewanya tak mahal RM 138.00 1D1N + breakfast, katil queen size, extra charge kalau tambah mattress ,saiz bilik dan bilik air besar, cumanya yang kurang ialah tiada aircond.. malam dalam bilik tak sejuk langsung walau dikelilingi hutan dan menghadap sungai... mungkin disebabkan chalet batu kalau chalet kayu macam kat Janda Baik mesti sejuk ggeligukk (dalam bahasa Kelate)


segar, tenang, nyaman dan relaks ... suasana pagi jam 7.45 am ... sabar ya Sofi lepas jungle trekking kita terjun sungai


breakfast terindah, menghadap sungai dengan kicauan burung ... hanya roti bakar, bee hoon goreng dan kopi O panas... walaupun simple tapi semuanya sedapppp... kalaulah ada lempeng, jemput-jemput atau ubi rebus, bertambah-tambah indah pengalaman breakfast di sini.

Tree Top Walk, canopy walk terpanjang di negara kita iaitu 925 m, merentasi kaki Gunung Inas dan Gunung Bintang  aktiviti  jam 9.30am... masa perjalanan bergantung pada tuan badan... aku ambil masa 50 minit sebab berhenti ambil gambar, jalan pun terhegeh-hegeh nak menikmati keindahan hutan ... SubhanaAllah

... suka sangat masuk hutan tapi kelemahan aku...  takut pacat, cukuplah pengalaman 14 tahun dulu diserang pacat di Sungai Muda menuju ke Sira Air Hangat, Sik, Kedah.. huhh sangat2 mengerikan ... dengan adanya Tree Top Walk ini dapatlah aku melayan suasana dalam hutan ... terima kasih UPEN (Unit Perancang Ekonomi Negeri) menyediakan alternatif  kepada orang hijau seperti aku


struktur binaannya dipasang oleh 100% tenaga manusia.. ini kerana untuk mengelakkan kerosakan ekosistem hutan.
Kalau takut atau gayat, jangan pandang bawah, tapi rugilaaah ... sebab view dari celah jaring canopy walk ini sangat cantik, boleh nampak laluan air sungai... kiri kanan pulak nampak monyet- monyet bergayutan dan bergurau senda


tahu tak pokok apa ni?... kiri: pokok Fig atau ara, tengah: pokok petai & kanan: pokok nibong, ...

sekarang ni pokok nibong susah dijumpai di dalam hutan, kayunya ada duri yang sangat keras, derita orang terkena duri nibong boleh dibaca atau tengok filem lama "Ranjau Sepanjang Jalan" karya sasterawan negara Shahnon Ahmad. Kayu nibong ini sesuai dibuat lantai rumah kerana bersifat rata dan licin . Selain itu sesuai juga dibuat tiang jeti atau kelong kerana daya ketahanannya kepada air masin. (Terima kasih abang guard atas info ini)


Pokok Kulim, ohhh baru tahu...  rupaya nama Kulim adalah dari nama pokok.
Mengikut pakar linguistik nama tempat lain di Kedah banyak dipengaruhi dari bahasa Siam contoh Changlun (Gajah jatuh), Kokdiang (Pulau Merah), Jitra (berhenti berehat), Sik (Empat), Alor Star dari nama pokok Setar... seronoknya study sejarah kedah


bunga Lili (Lilium sp.) dan bunga Pagoda (Clerodendron panicalatum) ditanam di persekitaran laluan "Top Tree Walk"


tak tau ni pisang apa... mungkin pisang hutan???



mandi sungai sebelum bertolak balik .... nampak cetek tapi air deras


Pometia pinata (Kasai), pokok favourite mempunyai dedaun yang cantik, banyak mengeluarkan pucuk warna merah ... laluan balik ke tempat letak kereta