Home

Tuesday, August 30, 2011

... menjelang 1 Syawal @ JB

 
persiapan nak masak rendang, kuah lodeh & etc....


membesar bersama dari baby sampai dah sekolah...
sibuk jugak ni, sibuk buat kapal ....masa ni nak hujan, tapi X sempat nak hanyutkan
semua kapal ni sbb dah kena jerit dgn ibu Sofi



Rumah pusaka arwah abah, 31 tahun sudah ....
design & built sendiri menggunakan keringatnya
projek main mercun .... sedang bermula... yeaahh!!!





pembakar mercun pro.... X bunyi mercun ... kurang best lahhh
 
 
budak2 X bole mercun....main bunga api la ehhh ...


rutin kerjanya setiap tahun, sediakan bekas kuih & isinya sekali

dekat pukul 1.00 pagi .... dah mcm kat cybercafe ... masing2 online


"TAKBIR RAYA"

Wednesday, August 24, 2011

Bazar Ramadhan SS18 Subang Jaya...

SS18, Subang Jaya.... destinasi terakhir beli juadah buka puasa, InsyaAllah kalau dipanjangkan umur akan ada lagi thn depan.

hari ni ... berbuka dgn laksa jer... sedap laksa pak cik ni.

daging bakar... bukan nk makan sgt pun... tapi tringat sgt kat En Zul. lecturer
kat MPBP, 2002 .... ada" peristiwa" yg terlalu menyentuh hati
.... teringin sgt utk brjumpa dgnnya.

Roti jala... memang favourite aku... X kira apa bentuk pun

X sangka ada org jual lg oren klasik ni.... teringat masa raya dulu2, gasnya X bnyk .... rasa mild saje

Saturday, August 20, 2011

Bazar Ramadhan - Putrajaya

Hari ni beli juadah kat Putrajaya... sebenarnya tujuan nak cari roti ada sorang pakcik ni.... rotinya lembut,sedap X mcm roti kedai... sbb katanya isteri dia yg buat sendiri... Pak Cik ni PR baik punyaaa.... ramah... speaking lagi ... hmmm malangnya dia X jual pulak hari ni ... X dapat la nak ambil gambar dia & roti-rotinya....so ambil gmbr yg lain...layannn

cute .... baby cakoi ni...eee gerammnyer



Nasi Briyani Johor .... setakat  ni masih belum jumpa nasi briyani yg sedappp ....
semuanya biasa2 jer.... Nasi Briyani paling sedapppp pernah aku makan, masa zaman sekolah rendah (SK Mohd Khir Johari) di majlis Maulud Nabi, etiap thn ....aku mesti bawa balik untuk mak ... sbb mak suka nasi briyani sekolah




kerang bakar....



aneka puding .... fizikalnya mengancam, namun tidak mampu mengancam seleraku...
so, aku tengok saje


kebab ni pun ... nampak megancam, tapi aku tidak berselera padanya... 


nak beli... tapi X jadi ... sbb biasanya X habis



Air kelapa laut, X pernah rasa lagi..... Air asam boi... agak menarik & menggiurkan....

Gulai telur - telur ayam

... untuk berbuka puasa Jumaat, 19.8.2011

sekali lagi .... hidangan yg ringkas saje. ( sememangnya aku seorang ringkas tapi ***)

Resepi Gulai Telur
Bahan :
4 biji telur
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia (lbh kurang 1cm - supaya telur X bau)
ikan bilis ( lbh kurang 10 ekor - penyedap rasa)
3 btg serai - dititik
1 kotak santan
3 biji cili padi (jika suka)
sedikit serbuk kunyit - ikut warna kekuningan yg disukai

Cara:
1. Bawang merah, bawang putih, halia, ikan bilis, cili padi - ditumbuk
2. Tumis bahan tumbuk & serai - sampai naik bau
3. Masukkan santan kotak yg dicampur sedikit air  - ikut kepekatan yg dikehendaki
    & serbuk kunyit. PERINGATAN : api perlahan - elak santan pecah
4. Masukkan garam secukupnya, sedikit gula
    (bukan utk rasa manis tp pengimbang rasa)
5. Setelah menggeleggak pecahkan telur - sehingga telur masak
6. Kacau sikit2 dgn berhati - hati supaya telur X pecah...



Wednesday, August 17, 2011

Nuzul Quran - Kelana Jaya

Hr ni cutiii... sempena NuzulQuran. Apa Nuzul Quran ni???.... Sekadar pengetahuan ringkas, Nuzul Quran ialah peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Ianya berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, Perkataan "Nuzul" itu sendiri bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq
 
 
Petang... pergi bazar Ramadhan di Kelana Jaya.... tempat yg mesti dikunjungi setiap tahun... untuk menyegarkan semula kenangan indah di sini. Bukan kenangan dating atau berkaitan dgnnya (tu kat tmpt lain) ... tapi kenangan bersama Sofi masa kecil..
 
7 tahun lepas aku tinggal kt Jalan SS5D/2, Kelana Jaya, dia peneman beli juadah berbuka ... masa ni dah pandai mintak bunga api. 2 kali basah kuyup... lenjunnn sbb tetiba hujan lebat sgt.... Nak berteduh ... buang masa, so berlumba lari anak beranak  bawa kuih ... dia suka main hujan... comel sangat tengok muka dia masa tu...he he he .. aku pun suka jugak...dah lama X main hujan.
 
 

Kakak ni...  masih ada ... sama mcm 7 thn dulu...jual macam2 jenis bubur,
bubur lambuk, bubur kacang, bubur jagung, bubur caca, pulut hitam,
pengat pisang, pengat labu ... ehhh mcm2 lg lahh..



kuih lama... di Johor namanya pulut panggang tapi kat sini dipanggil pulut udang... dan kuih tepung gomak isi kelapa


 
kambing golek ... pak cik yg jual ni kelakar... dia suruh Sofi jgn ambik gambar kambing jer.. ambik gambar dia sekali ... he he he



 Rojak petis/rojak buah... warna, tekstur dan rasa....ok. Cadangan Sofi " Ibu, 
patutnya dia suruh kita pilih dari buah yg dia display mcm org jual yong taufu,
sbb ada buah yg Ofi tak suker" ...(hmmm.. ibu setuju, good idea)

 

Monday, August 15, 2011

Gulai udang kecik...

selain makan dgn nasi putih, gulai ni juga untuk nasi tumpang...
hmmm my favourite ... Sepatutnya guna udang besar tapi ni jer yg ada ...
balun jer laaa




Susah nak cari rempah udang, ketam ni...Cik Na, yg perkenalkan.
Sebelum ni X pernah kisah ... sebab selalunya beli kari daging atau ayam,
... tapi bila satu hari ,dia masakkan ... hmmm .. sedappp rupanya.

Resepi Gulai Udang
Bahan :
1 kilo udang (sebaiknya saiz besar)
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 btg serai - diketuk
3 sudu cili kisar
2 paket kari udang (bancuh dgn sikit air dulu)
1 kotak santan (campur air ikut kepekatan)
sedikit air asam jawa, gula & garam secukupnya

Cara:
1.  Semua bawang, halia & lengkuas di tumbuk
     (aku ni agak konservatif sikit so X blend)
2.  Tumis bahan tumbuk & cili kisar hingga naik bau
3.  Masukkan serai yg dah diketuk, rempah kari udang anggaran 5 min.
4.  Masukkan santan cair agak menggelegak masukkan udang
5.  Hampir masak masukkan air asam jawa, garam & gula secukupnya
6.  Masukkan santan pekat.Masak sampai menggelegak
    (Peringatan : api perlahan supaya santan tidak pecah)

Saturday, August 6, 2011

Sg. Besi .... aku datang lagi

Pekan Sg. Besi, setelah 10 thn ... aku datang lagi. Dulu aku tinggal di Sri Petaling ... kebanyakkannya komuniti Cina... jadi tpt terdekat adalah Sg Besi ... Di sinilah tempat aku mencari keperluan harian seperti barang dapur, tempah baju kurung, makan tengahari (weekend jer) dan beli kuih muih. Kat Bazar Ramadhan di sini, aku belajar makan lompat tikam..hu hu hu.

Pekan lama ... sgt klasik.. tapi kini,....telah banyak perubahan yg
dilakukan tanpa mengambilkira historical value yg ada



 Bubur lambuk...perghh ... dah lama X makan... Dulu byk kali hubby ambil kat
Masjid Sg. Besi  ... berkejar balik kerja singgah sini, sanggup beratur panjang sbb anak
isteri menunggu bubur lambuk di rumah....sedihhh ... Skrng, Sofi dah besar, abah
beratur panjang lagi...setelah 10 thn tak beratur cam dulu....




 budak muda yg menggoreng puyuh ni... . kesian tengok muka dia...nampak letih.

 



Sofi suka gulai kawah... tapi tersalah beli gulai daging




Nekbat, manisan Kelantan ... sedap sangat2. Susah nak jumpa kat sini. Bentuknya macam bahulu


 
Putu mayam.. India Muslim yg menjualnya ... makanan nostalgia ...
masa kecik2 dulu ... ada motor putu mayam lalu, depan rumah dan mak selalu beli...




Juadah berbuka puasa weekend pertama... ringkaskannn ...
Hidangan kuih diletak atas alas yg aku panggil saperah... tp hubby aku panggil
seperoh. Batik Terengganu...X tau lah sekarang ni masih dijual lagi atau tidak, ...
ni pun aku jumpa kat Kompleks Kraf Jalan Conlay