Home

Monday, October 24, 2011

Puding Roti

... ini resepi roti tak habis....Puding Roti ditambah Sos kastard supaya nampak menggiurkan...(walaupun biasa2 saje) .... sedap dimakan sejuk dan ditabur sedikit kismis sebelum dimasak


Bahan puding roti : 
9 keping roti dicarik2
3 biji telur
1 1/2 tin susu cair atau 3 1/2 kotak susu segar (kotak kecil))
sedikit esen vanilla
3/4 cawan gula pasir
sedikit kismis

Cara :
1. Panaskan oven 170 degree dlm masa 20 minit.
2. Sediakan loyang yang disapu sedikit butter .
3. Dalam bekas lain rendam roti yang dicarik tadi dengan susu - tekan sikit supaya roti terendam
4. Blend telur, gula dan esen vanila
5. Tuang atas roti yang terendam tadi
6.  Biarkan sekejap - agak2 roti dah betul2 kembang.
7. Taburkan sedikit kismis di atas nya
8. Bakar dlm oven cara steam bath lebih kurang 1 jam 30 minit atau hingga warna perang dan masak.

Bahan  & Cara - sos kastard :
1 tin susu cair
5 sudu makan gula
1 sudu kecil tepung kastard yg dibancuh dgn sedikit air
sedikt esen vanila
Semua bahan dimasak sampai menggelegak dgn api perlahan

No comments:

Post a Comment