... ini resepi roti tak habis....Puding Roti ditambah Sos kastard supaya nampak menggiurkan...(walaupun biasa2 saje) .... sedap dimakan sejuk dan ditabur sedikit kismis sebelum dimasak
Bahan puding roti :
Bahan puding roti :
9 keping roti dicarik2
3 biji telur
1 1/2 tin susu cair atau 3 1/2 kotak susu segar (kotak kecil))
sedikit esen vanilla
3/4 cawan gula pasir
sedikit kismis
Cara :
1. Panaskan oven 170 degree dlm masa 20 minit.
2. Sediakan loyang yang disapu sedikit butter .
3. Dalam bekas lain rendam roti yang dicarik tadi dengan susu - tekan sikit supaya roti terendam
4. Blend telur, gula dan esen vanila
5. Tuang atas roti yang terendam tadi
6. Biarkan sekejap - agak2 roti dah betul2 kembang.
7. Taburkan sedikit kismis di atas nya
8. Bakar dlm oven cara steam bath lebih kurang 1 jam 30 minit atau hingga warna perang dan masak.
Bahan & Cara - sos kastard :
1 tin susu cair
5 sudu makan gula
1 sudu kecil tepung kastard yg dibancuh dgn sedikit air
sedikt esen vanila
Semua bahan dimasak sampai menggelegak dgn api perlahan
No comments:
Post a Comment