ubi rebus dicecah kelapa parut.... hmmmm sedapnya hidangan makan malam ni... Agaknya tak pernah dibuat orang makan ubi rebus malam - malam. Biasanya di makan waktu petang, tambahan lagi waktu hujan aghhhhhh...... best best best.... sesekali makan... mengembalikan ingatan kepada masa silam.... Dahulunya sinonim dengan makanan orang susah terutama zaman penjajahan Jepun tapi kini menjadi makanan eksotik di kopitiam mahupun kafeteria.
Awas !!! ubi kayu ada racun atau toksik semulajadi. Oleh itu, cara menghilangkan sebahagian besar racun (sianid) ialah dengan masak cara celup dalam air mendidih. Disyorkan makan sekali sekala saja. http://teknologipertanian.com/category/ubikayu/ . Walaubagaimanapun racun semulajadi ini didapati dapat memusnakkan sel-sel kanser http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0622&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm
No comments:
Post a Comment