"Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim ialah belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya."
(Hadis riwayat Ibnu Majah).

Saturday, March 5, 2011

Raja Apam




... akhirnya percubaan kali ke 7 berbaloi-baloi...dah 6 resepi dan 6 kali buat tak menjadi Tapi kali ni....alhamdulillah...berjaya....TQ ITA, rakanku di Makmal Sains.... bagi resepi ni & kak Kam guru veteran yg memberi perangsang untuk mencubanya lagi.....

Aku bertekad, kalau tak jadi juga kali ni...tak ingin ku sentuh lagi...tu yang macam rasa malas nak buat comel2....guna cawan hidang air...dapat 3 biji.... tak sangka ... menjadi.. sepatutnya kukus 1/2 jam tapi aku telah derhaka mengintainya dalam kukusan sebelum masanya..... keputusannya... kembang, membuak2 dan menggebu2...besarrr giler  hmmmh ... terus aku keluarkan, ambil gambarnya...dan buat kad guna gambar apam tu & sampaikan pada ITA & Kak Kam...tanda terima kasih teramat sangat ...real punya nanti dulu ya.....


Raja Apam (Ita, SMKRP)

1 cawan tapai
(nasi 1 cawan & ragi bulat 1 paket yg dihancurkan dan tapis,  perap 2 hari / sedikit berair. Masa perap tutup rapat)

1 cawan gula pasir
3 cawan tepung beras
3 cawan air
1 paket Eno (bungkus warna biru)


Cara:
1.  Blend tapai, gula dan 1 cawan air.
2.  Masukkan tepung beras dan baki 2 cawan air  - blend lagi
3.  Biarkan / perap semalaman. Amaran & petua : JGN ditengok...
4.  Esoknya - masukkan Eno, kacau sebati - biarkan 10 minit
5.  Panaskan kukusan (betul2 panas - petua nak bagi mekar)


6.  Kukus sehingga masak. Anggaran 1/2 jam...

No comments: