Aku bertekad, kalau tak jadi juga kali ni...tak ingin ku sentuh lagi...tu yang macam rasa malas nak buat comel2....guna cawan hidang air...dapat 3 biji.... tak sangka ... menjadi.. sepatutnya kukus 1/2 jam tapi aku telah derhaka mengintainya dalam kukusan sebelum masanya..... keputusannya... kembang, membuak2 dan menggebu2...besarrr giler hmmmh ... terus aku keluarkan, ambil gambarnya...dan buat kad guna gambar apam tu & sampaikan pada ITA & Kak Kam...tanda terima kasih teramat sangat ...real punya nanti dulu ya.....
Raja Apam (Ita, SMKRP)
1 cawan tapai
(nasi 1 cawan & ragi bulat 1 paket yg dihancurkan dan tapis, perap 2 hari / sedikit berair. Masa perap tutup rapat)
1 cawan gula pasir
3 cawan tepung beras
3 cawan air
1 paket Eno (bungkus warna biru)
Cara:
1. Blend tapai, gula dan 1 cawan air.
2. Masukkan tepung beras dan baki 2 cawan air - blend lagi
3. Biarkan / perap semalaman. Amaran & petua : JGN ditengok...
4. Esoknya - masukkan Eno, kacau sebati - biarkan 10 minit
5. Panaskan kukusan (betul2 panas - petua nak bagi mekar)
6. Kukus sehingga masak. Anggaran 1/2 jam...
No comments:
Post a Comment