pagi tadi abe we mintak beleda...apatu!!! ..ni bahasa kelate "beleda bodo2 pun tak po... letak la milo sikit" ... Aku sebenarnya memang nk buat pun beleda tu...tapi namanya english choc puding arghhh failed....lembik nyek2 ....terus buang dgn resepinya sekali aku ganti dgn yg .......ini...BELEDA LAICI (Puding Laici Berkuah)
* resepi ini mengggunakan 2 tin laici
Bahan2 puding:
1 tin laici (asingkan air dan buah)
1.5 liter air
7 sudu mkn gula
1tin susu sejat
10gm agar-agar powder
sedikit esen vanila
Bahan kuah:
2 cawan air
1 tin susu sejat
3 sudu gula
1 lagi tin laici (ambil airnya)
Cara masak puding:
1. Masak air, masukkan gula, susu dan air dr laici tin - masak hingga menggeleggak
2. Potong buah laici (kasar). Masukkan dlm puding yg dah masak.
3. Tuang dlm bekas yg dh disusn dgn buah laici.
Cara masak kuah:
1. Masukkan air, air dr laici tin dan gula
2. Masak hingga menggelegak
* resepi ini mengggunakan 2 tin laici
Bahan2 puding:
1 tin laici (asingkan air dan buah)
1.5 liter air
7 sudu mkn gula
1tin susu sejat
10gm agar-agar powder
sedikit esen vanila
Bahan kuah:
2 cawan air
1 tin susu sejat
3 sudu gula
1 lagi tin laici (ambil airnya)
Cara masak puding:
1. Masak air, masukkan gula, susu dan air dr laici tin - masak hingga menggeleggak
2. Potong buah laici (kasar). Masukkan dlm puding yg dah masak.
3. Tuang dlm bekas yg dh disusn dgn buah laici.
Cara masak kuah:
1. Masukkan air, air dr laici tin dan gula
2. Masak hingga menggelegak
3. Lebihan buah laici jadikan hiasan
No comments:
Post a Comment