first time makan spaghetti ... dari air tangan hubby.... masa tu dia masak sendiri untuk jamu Zalin dan Alwi, .... harapkan aku masa tu ... hmmm..... aku memang betul2 X reti masak....siang ikan pun X pernah, apatah lagi masak ......tapi camna lah boleh ada orng ajak kahwin ... musykillll betul.... mesti ada sbb tarikan lain... ahak ha ha...he he
hari ni ... aku sendiri masak spaghetii ni ..... sofi bg markah 9.5/10,
agaknyer kalau abah masak mesti Sofi bg 11/10
Bahan dan cara :
1. 1/2 packet spaghetii (utk 3 org)... basuh kemudian rebus dlm air mendidih
.... campurkan 1/2 sudu minyak zaiton supaya tidak melekat.
Dah masak angkat & toskan.
2. 1/2 biji bawang besar, 3 biji bawang putih - cincang halus
3. 1 batang carrot & sedikit cendawan butang , 2 biji buah tomato
- potong dadu, kecil2
4. 1/2 packet daging cincang (biasa pakai cap Ramly)
5. 1 tin sedang sos spaghetii (biasa guna Prego-local,
kalau yg import X ada tanda halal)
6. 1/4 cawan kecil susu sejat (susu segar pun boleh)
7. 1 sudu butter utk tumis
8. 1/2 cawan air rebusan daging (kalau X ada air biasa jer)
- ikut kepekatan yg sesuai
1. Panaskan butter dan tumis bawang besar, bawang putih - sampai layu
2. Masukkan daging cincang - gaul hancur
3. Daging dah masak, masukkan carrot, cendawan, tomato & air rebusan
4. Masukkan sos spaghetii, susu
5. Perasakan dengan sedikit garam - masak hingga pekat
6. Hampir masak , taburkan oregano
7. Dah masak hidang dalam pinggan, sementara masih panaskan
parutkan pamesan cheese
No comments:
Post a Comment